top of page

Eğitim İle Hayat Kurtarın

  • HEMDEM
  • 9 May 2019
  • 2 dakikada okunur

İlk Yardım Uzmanı Süha Cengiz, 7 yıldır ilk yardım eğitmenliği işinde olduğunu ve yaklaşık 10 bin kişiye eğitim verdiğini söyledi.


Türkiye’de meydana gelen trafik kazaları sonucu verilerine göre her yıl yaklaşık 6-7 bin kişinin olay yerinde hayatını yitirip, 145 bin kişinin yaralandığını kaydeden İlk Yardım ve İş Güvenliği Uzmanı Süha Cengiz, Türkiye’de ilk yardım eğitimi bilincinin eksilerde olduğunu vurguladı.


Bilinçli Müdahale

Kaza sonrası yaralıya müdahalenin ilk yardım bilgisi olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini, kişi ilk yardım bilmiyorsa en doğru müdahalenin uzman ekip 112’nin gelmesini beklemek olduğunu hatırlatan Uzman Süha Cengiz, ilk yardım eğitimine dikkat çekti.

Süha Cengiz, ilk yardımı “Herhangi bir olay ya da kaza anında olaya en yakın bilinçli kişinin yaptığı geçici, ilaçsız müdahale” şeklinde tanımlayarak ilk yardımın öncelikli amacının yaşam kurtarmak, durumun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmeye katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.


“16 saat ve 40 saat eğitim”

Cengiz, ilk yardım eğitimi sürecini şöyle anlattı: “Hem teori hem pratik eğitimlerimiz oluyor. 2 etaplı eğitim oluyor. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği ilk yardım yönetmeliği var. İlk yardım yönetmeliğine göre 16 saat ve 40 saatlik eğitimler olabiliyor. 16 saatlik eğitimde temel ilk yardımcı eğitim oluyor. Burada günlük hayatta karşılaşabilecekleri eğitimlerden bahsediyoruz. 8 saat ilk gün teorik eğitim veriyoruz. Solunum, kanama, kırık çıkıktan her şeyi anlatıyoruz. 2. günde anlattığımız konular üzerine uygulama yapıyoruz. 40 saatlik eğitim ise 5 gün sürüyor. 8 er saatten. Burada biraz daha temele iniyoruz. Özellikle sağlık çalışanlarına veriyoruz bunu. İlk müdahalede lise çıkışlı sağlık çalışanı ne yapması lazım acil durumda önceliği ne olmalı, birçok yaralı oluyor bu yaralılardan önceliği hangisine vermeli gibi kazanımlar elde ediyorlar.”


Doğru bilinen yanlışlar

Uzman Cengiz, kaza anında yiyecek içecek vermenin, dışarı çıkan organların geri yerine konulmaya çalışılması, yanıklarda içi su dolu kabarcıkların patlatılmasının ilk yardımda doğru bilinen yanlışların başında geldiğini ifade etti. Avrupa’da ilk yardım eğitimin ilkokuldan itibaren verildiğini öne süren eğitmen Süha Cengiz, “ Doğru ilk yardım doğru eğitim ile olur.” şeklinde konuştu.


“Sertifika veriliyor”

İlk yardım eğitimi almak isteyenlerin özellikle istekli, genç ve dinamik olmasının önemli olduğunu belirten Eğitmen Cengiz, “İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı sınav oluyor. Ayda 2 kez yapılıyor. Her ayın 2. ve 4. haftaları Cumartesi günü sınav yapıyor. Sınavı 112 ekibi yapıyor. Önce yazılı bir sınava giriyorlar. Yazılı sınavdan geçerlerse uygulama sınavına giriyorlar. Her iki sınavında geçme notu 85 geçerlerse sertifika ve kimlik alıyorlar. Sertifikanın da geçerliliği 3 yıl oluyor, 3 yılsonunda güncellemek gerekiyor.” dedi.

İlk Yardım ve İş Güvenliği Uzmanı Süha Cengiz, her an her saniye başımıza bir kazanın gelmeyeceğini bilemediğimiz için ilk yardım eğitimini alıp, hayat kurtarmalıyız diye sözlerine son verdi.


SONAY ÇALIK

 
 
 

Commentaires


©2019 by HEMDEM. Proudly created with Wix.com

bottom of page