top of page

Konya ile Japonya Kültür Kardeşliği

  • HEMDEM
  • 9 May 2019
  • 2 dakikada okunur

Kyoto Japon Parkı yetkilisi aynı zamanda Konya Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan Adnan Demiray, mesafe, kültür, ırk, gözetmeksizin Konya’nın Japonya’yla nasıl bu kadar yakın olduğunu anlattı.

Japon Parkı yetkilisi Adnan Demiray, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulan ve 30 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük Japon Bahçesi olan Konya Japon Parkı, Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yapıldığını dile getirdi.


Mevlana siluetine jest

Adnan Demiray, Konya’nın merkez ilçesi olan Selçuklu ’da bulunan Kyoto Japon Parkının yaptırılma hikayesini “Konya Büyükşehir Belediyesi, Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve 40 kişilik bir ekiple 2008 yılında Japonya’nın Kyoto beldesine bir gezi düzenledi. Bu gezi esnasında Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa Konya heyetine Mevlana’nın siluetini andıran bir hediye taktim etti. Buna karşılık jest olarak 30 bin metrekarelik boş bir alana bir yılda bu parkı yaptık.” şeklinde anlattı.


“Bitkiler, Japonya ve Singapur’dan geldi.”

Parkta bulunan bitkiler, mimarı yapı, parkın içindeki gölde bulunan Japon balıkları parka dair bütün yapılar Japon konseptine göre dizayn edildiğini ifade eden Demiray, “Bitkiler Konya iklimine uygun şekilde Japonya’dan getirildi. Balıklar da Singapur’dan geldi.” diye kaydetti.


Çiftlere özel mimari

Yetkili Adnan Demiray,” Gölün ortasında bulunan bu yapının Şintoizm inancına göre yeni evlenen çiftlerin gelinlik ve damatlıklarıyla göle atlayıp yapının altından geçerek çiftin kurdukları yuvalarında daha huzurlu, mutlu oldukları aynı zamanda bir daha ayrılmayacakları anlamına geliyor.” şeklinde açıkladı.


Ek bilgi. Tasarımda ayrı kutucuklar ile verilecek.

Sakura çiçeği, Türkçede kiraz çiçeği anlamına gelen, süs amacı ile yetişen bir hafta ile 10 gün gibi kısa süre ömrü olan döneminin de bahar ayı olduğu, insana seyir zevki veren kısacık bir sürede görülebilen bir doğa olayıdır. En güzel dönem ise Mart sonu Nisan ayı başıdır. Konya’da bir gelenek haline gelen belli dönemlerde ekilen lale tarlalarının yanında sakura çiçeğinin de yetiştirilmesiyle Konya-Japonya’nın bir ortak kültürü olduğu görüldü.


Şintoizm ya da Şintoculuk, (Şin-to, “Tanrısal Yol, Tanrılar Yolu’ndan). Japonların ulusal dini. En eski yazılı metinler 8. yüzyıldan kalmadır. Şintoculuğun getirdiği yaşam biçimi, geleneğin sürdürülmesine önem verdiğinden bu iki metinde yer alan eskiye ait bilgiler, bu inanışın geçmişini oldukça açıklar. Şintoculuk yaşanan bir dindir. Yazılı kuralları, gerektiğinde başvurulacak kitabı, Kutsal Kitaba uygun bilgece gösterilmiş yaşama tutumlarından oluşan bir inanış sistemi değil, yaşamayla kaynaşmış, bütünleşmiş bir inanma yoludur.


Beril Caymaz

 
 
 

Comentários


©2019 by HEMDEM. Proudly created with Wix.com

bottom of page