Ekşi severlere ‘Bamya Çorbası ‘
- HEMDEM
- 9 May 2019
- 2 dakikada okunur
Her mevsim tüketilebilen Bamya çorbası, Konya’da düğün yemeklerinin vazgeçilmez ara çorbasıdır.

Bamya yapısı gereği içerisinde birçok vitamini bünyesinde barındırması ile tüketen insanlara sağlık açısından çok büyük katkılar sağlıyor. Özellikle K vitaminini içeren bamya kemiklerin güçlenmesine fayda sağlıyor.
30 yıldır restoran işleten Aşçı Raşit Okutan, bamyanın Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetiştiğini fakat bamya çorbasında kullandıkları ürünün çiçek bamyası olduğunu yani tomurcuk halinde toplanıp kullanıldığını söyledi.
“Limon tuzu atmak zorundayız”
Aşçı Raşit Okutan, Konya’nın genelinde yapılan bamya çorbası tarifini şu şekilde anlattı:
“Bamya çiçeğindeyken tomurcuk halde toplanır iplere dizilir ve kurutulur. Kurutulduktan sonra ipleriyle birlikte limonla, tuzlu suda haşlarız sünmemesi için yapılır bu işlem. Daha sonra bunları iplerinden çekeriz tekrar yeni bir sudan geçirilip temizlenir. Sonrasında içerisine bolca soğan ve kuzu eti koyulup kavurmak kaydıyla pişirilir. Pişerken limon tuzu atmak zorundayız yoksa bamya süner.”
“Orijinali kuzu eti ile pişiyor”
Raşit Okutan, bamya çorbası yapılırken bamyayı ekişiyle pişirmek gerektiğini söyleyerek bamya çorbasında püf noktasının bu olduğuna dikkat çekti. Okutan, orijinal bamya çorbasının kuzu eti ile pişirildiğini vurgulayarak günümüzde beslenme alışkanlıklarının kişiden kişiye değiştiği için eti ayrı bamyaları ayrı pişirdiklerini isteğe bağlı servis ettiklerini kaydetti.
Kayseri, Nevşehir, Eskişehir gibi illerde de pişen Bamya çorbasının pişirilmesi yörelere göre farklılık gösteriyor. Bu farklılıklardan söz eden Aşçı Okutan, Konya’ da salçasının çok olmamasına dikkat edildiğini söylerken Kayseri’de salça oranının fazla kullanıldığını belirtti.
“Mideyi rahatlatıyor”
Bilindiği üzere Konya düğünlerinde pilav, yoğurt çorbası, zerde gibi yemekler ikram ediliyor. Bamya çorbası ara çorba olarak verilerek diğer yemeklerin yanında midenin hazımsızlık yapmasını engelliyor. Pişirilirken kullanılan limon tuzu mideyi rahatlatıyor. Bamyanın Türkiye’ye gelişinin Afrika kökenli olduğunu hatırlatan Okutan, kullandıkları bamyanın Amasya’da yetiştiğini fakat orada bamyanın pek tüketilmediği için Konya’ya mal olduğunu ifade etti.
Çorba içme kültürü yok
Konya’nın yemek kültüründe ana yemekten önce çorba içme gibi bir kültürün olmadığını söyleyen Raşit Okutan, bunun nedeninin ise Konya’da her hafta sonu düğünlerin olmasıyla halkın bamya çorbasını düğünlerde içtiğini bildirerek restoranlarda ise bamya çorbasını genellikle şehre gelen yabancılar tarafından merak edilip içildiğini aktardı.
İçerisindeki vitaminler çapa çorbasına eşdeğer olduğundan eğer paça çorbası içemiyorsanız ‘Bamya Çorbasını’ tüketebilirsiniz.
SONAY ÇALIK
Comments