Yarım Asırlık Zanaat
- HEMDEM
- 9 May 2019
- 2 dakikada okunur
Konya’da yaşayan Mehmet Girgiç, 50 yılı aşkın zamandır dedesiyle başladığı Keçecilik mesleğini sürdürüyor.

Konya doğumlu Mehmet Girgiç, Aziziye Mahallesi’nde keçelerle donanmış atölyesinde eşiyle birlikte Keçecilik sanatını 50 yılı aşkın zamandır devam ettiriyor.
Unutulmaya yüz tutmuş Keçeciliğin merkezi olarak bilinen Konya’da yaşayan Keçe Ustası Mehmet Girgiç, yaklaşık 25 yıldır ailece Keçecilikte geleneksel usul çalıştıklarını anlatarak “Şu an Keçecilik biraz durdu. Müşteri çok ama köylü yün getirmiyor. Hammadde konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Makine halıları çıktı ona dönünce bize iş kalmadı. Başka bir ülkeye gittim, biraz orada çalıştım. Amcam sonra beni buraya geri aldı. Doğal boya, halı, kilim derken yün sanatlarına devam ettik.” şeklinde konuştu.
Mehmet Girgiç, atölyeye aralarında akademisyenlerinde bulunduğu grubun geldiğini ve onlara geleneksel usul bir keçe yaptıklarını dile getirerek “Bunun üzerine Oxford Üniversitesi ’den geldiler ve beni oraya çağırdılar. Öncesi sonrası çalışmalar yaptım. Sonra Almanya ve Amerika çağırdı. Böylelikle dünyayı biraz gezdim.” dedi.
Şallar, Ceketler, Yelekler
Atölyede yer alan keçeden şallar, ceketler, yelekler, panolar ve resimlerin mevsimlere göre ilgi gördüğünü belirten Girgiç, ürünlerin yapılış süreçlerini “Yaptığın plana, dizayna göre zaman uzar kısalır. Bu yapacağın işe bağlı. Keçeleştirme süresini hesaplayabilirsin. Bir, iki saat parçanın durumuna göre çalışırsın ama diğer türlü motifin çeşidine bağlı. Mesela bir resme bir hafta uğraştım.” diye anlattı.
“En İyi Usta Yündür”
Keçeciliği kendisinin değil çevresindeki herkesin geliştirdiğini vurgulayan Usta Mehmet Girgiç, “Öğrenmek için ilgi çok ama piyasada usta yok. Ben bilirim ile bu iş olmaz. En iyi usta malzeme, yündür. Yün kişiye her şeyi öğretir.” diye kaydetti.
Yerli yünlerle geleneksel usulün iyi sonuç verdiğini söyleyen Girgiç, “Bizim yünümüz kuyruklu Karaman türü koyun. Geleneksel usulde kullanışlı oluyor. Ama ne yazık ki Avustralya ve Yeni Zelanda’dan ithal mal alıyoruz.” diye ifade etti.
Konya’da kendisinden başka Celalettin ustanın da Keçecilik sanatı yaptığına değinerek gönlünü verdiği bu sanatta 50 yılı geride bırakan Girgiç, UNESCO tarafından 2012'de "Türkiye'nin Yaşayan İnsan Hazinesi Listesi “ne alındı.
SONAY ÇALIK
Comments