Uzluk Ailesinden Selçuk’a Bağış
- HEMDEM
- 9 May 2019
- 2 dakikada okunur
Konya’nın köklü ailelerinden biri olan ‘Uzluk’ ailesi Selçuk Üniversitesi’ne büyük bağış yaptı.

Uzluk ailesinin bağışıyla Selçuklu tarihinin sosyal, kültürel ve siyasal olaylarını ele alan tek araştırma merkezi olan Selçuklu Araştırma Merkezi Selçuk Üniversitesi Müzesi’nde açıldı.
Selçuk Üniversitesi Müzesi’nde yer alan Selçuklu Araştırma Merkezi biriminde Türkiye Selçuklu devletini inceleme, Mevlâna ve Mevlevilik üzerine araştırmaların gerçekleştirildiğini söyleyen birimin Müdürü Profesör Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, araştırma merkezinde 10 binin üzerinde özel kitapların bulunduğunu söyledi.
Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde Tarih Bölümünü bitiren Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, daha önce Ankara Türk Tarih Kurumunda uzman olarak görev aldığını belirtirken Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin tarafından bir yıl önce Selçuklu Araştırma Merkezi’ne müdür olarak atandı.
Herhangi bir yerde birimi olmadığını ifade eden Hacıgökmen, Selçuklu Araştırma Merkezi’nin tek olduğunu merkezde kitapların düzenini ve misyonunu yerine getirmeye çalıştıklarını vurguladı.
İlgiyi Arttıracak Kurslar Veriliyor
Merkezin daha evvel Mevlâna Gül Bahçesi’nde Konya evlerinden birinde bulunduğunu üniversitede yeni açıldığını belirten Hacıgökmen, “Yeni olduğu ve tanınmadığımız için öğrencilerin ilgisi çok değil. İhtisas kütüphanesi olduğu için öğrencilerimiz doğrudan faydalanamıyor ilgi bu sebeple az. Öğrencilerin ilgisi artamasın yönünde bazı etkinliler yapıyoruz; okçuluk, çinicilik, hat kulübü, Arapça Farsça dersleri gibi bunları da açtıkça öğrencilerin ilgisi buraya yavaşça artıyor.” şeklinde konuştu.
10 Bin Özel Kitap Mevcut
Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin ilgilerinin doğrudan olduğunu dile getiren Hacıgökmen,” Kütüphanede toplam 10 bin özel kitap bulunuyor. Ancak bu kitaplar özel olduğu için dışarıya ödünç veremiyoruz. Kütüphaneye araştırma yapmak için gelenler istedikleri gibi faydalanıyor. Eksik kaldıkları noktalarda istedikleri bölümlerin fotokopisini çekebiliyorlar.” dedi.
Selçuklu Araştırma Merkezi’ndeki 5 binin üzerinde kitabın, eserlerin ve Uzluk ailesine ait kişisel eşyaların olduğunu vurgulayan Hacıgökmen, bu eserlerin girişte bulunan cam haznelerde sergilendiğini kaydetti.
Selçuklu Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali Hacıgökmen, Selçuklu Araştırma Merkezi’ne ait dergi çıktığını ve 3 sayıyı tamamladıklarını sözlerine ekledi.
Mevlâna Celaleddin Rumî sülalesinden gelen ‘Uzluk Ailesi’, Subay Ahmet Hamdi Bey’in Ali Çelebi kızı Sıdıka Hanım’la evliliğinden Şehabettin (1900-1984) ve Feridun Nafiz (1902-1974) adlı iki oğlu olur. Evin babası Yemen’de 1912 yılında şehit düşer. Sıdıka Hanım, çocuklarını en iyi şekilde yetiştirir. Şehabettin Uzluk mimar olur ve 1950’de Nimetullah Hanım ile evlenir. Tıp tarihi profesörü olan F. Nafiz Uzluk hiç evlenmez ve kendini bilime verir. Şehabettin Bey mimar, ressam ve öğretmen olarak çalışır. Türkiye Anıtlar Derneği Konya Şubesi Başkanlığı yapar. F. Nafiz Uzluk, Türkiye’nin en ünlü tıp tarihi profesörlerindendir. Kurduğu matbaada Selçuklu tarihi ve Mevlâna üzerine temel kaynakları yayınlamıştır. Nimetullah Hanım, hayatı boyunca kamu yararına derneklerde çalışmış, yaptırdığı kreş, yurt gibi tesisleri devlete bağışlamıştır. Ayrıca hayatta olduğu dönemde çok sayıda öğrenciye burs vermiş ve onların yetişmesine katkıda bulunmuştur.
SONAY ÇALIK
Comments