top of page

Tek karede çok şey anlatılır

  • HEMDEM
  • 9 May 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 9 May 2019

’Herkes bakar ama herkes göremez’ diyen Sinem Adanmış, fotoğrafçılık eğitimiyle kişinin sözel, sayısal, duygusal yönlerinin bir arada çalışarak farklı bir bakış açısı edinmesine katkı sağladığını söyledi.


Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü son sınıf öğrencisi Sinem Adanmış, fotoğrafa olan ilgisinin nasıl başladığını şöyle anlattı: “Çocukluğumdan itibaren fotoğraf çekmeyi, çekilmeyi seviyorum. Daha önce amatör bir şekilde dijital fotoğraf makinalarıyla çekimler yapıyordum. Her fotoğraf çektiğimde elimdeki makinanın profesyonel bir fotoğraf makinası olduğunu hayal ediyordum. Gazetecilik bölümünü kazanınca da babamın ilk işi bana fotoğraf makinası almak oldu.”

Fotoğrafın, anı durdurmak özellikle hatırlamak istediğin anı tekrar tekrar görmek olduğunun altını çizen Öğrenci Sinem Adanmış, “Kılıçaslan Gençlik Merkezi’nde Fotoğrafçılık Eğitmeni Mehmet Can’dan eğitim aldım. Bu eğitim 4 hafta sürdü. Kurs bitmesine rağmen fotoğraf çekimlerine vakit bulduğum zamanlarda gidiyorum.” dedi.


Önce teori sonra uygulama

Fotoğrafçılık eğitimini alırken önce teori üzerinden bilgilendirildiğini söyleyen Gazetecilik Bölümü Öğrencisi Adanmış, teoriğin içeriğini “Fotoğrafçılık terimlerinin ne olduğu, makine parçalarının birleştirilmesi ya da ayrılması, makinaya daha sonra bağlanabilecek adaptörlerin neler olduğunu öğrendik. Daha sonra bu öğrendiğimiz bilgiler doğrultusunda fotoğraf analizleri yaptık. Bunların tamamını öğrendikten sonra çekimlere başladık. Çekimler önce sınıfta sonrasında Konya ve şehir dışında devam etti. Uygulamalarımız sonucu derslerde çektiğimiz fotoğrafları tek tek yorumlayıp, hatalarımızı tartışarak fotoğraf çekiminde hataların nasıl düzeltileceğini bulmaya çalışıyorduk.” şeklinde açıkladı.



Dikkat edilmesi gerekenler

Sinem Adanmış, fotoğrafçılık eğitimi sürecinde temel olarak makinenin parçalarını nasıl tutulacağını, düğmelerin ne işe yaradığını, objeden yansıyan ışınların aynanın üzerine ne yoğunlukta düşeceğini belirleyen sistem (diyafram), ışığa duyarlılık (ISO) ayarlarının, ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sistemin (Enstantane) ortama göre nasıl ayarlayacağını öğrendiğini söyledi.

Adanmış, fotoğraf çekimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken noktanın açı çerçeveleme, odaklama ve netlik olduğunu belirtti.


“Fotoğraf duygusaldır.”

’Herkes bakar ama herkes göremez’ diyen Adanmış,” Fotoğrafçılık eğitiminin önemli olduğunu düşünüyorum. Eğitim sonunda fotoğraf çekerken açılara dikkat eder hale geliyorsun ışığın geliş açısına göre doğru çekimler yapıyorsun. Kurallara dikkat ederek çekilen fotoğraflar hem daha kaliteli hem de göze hitap eden fotoğraflar ortaya çıkarıldığını düşünüyorum. Ayrıca fotoğraflara değer veren insanın duygusal olduğu kanaatindeyim. Çünkü fotoğraf duygusaldır.” şeklinde ifade etti.

Fotoğraf çekerken tek bir noktaya odaklanarak sayısal, sözel, görsel zekanın bir arada çalıştığını vurgulayan Sinem Adanmış, herkese bu eğitimi tavsiye ettiğini söyleyerek sözlerine son verdi.


Beril Caymaz

 
 
 

Comments


©2019 by HEMDEM. Proudly created with Wix.com

bottom of page