top of page

Uzlaştırmacı eğitim ile kısa sürede çözüm

  • HEMDEM
  • 30 Nis 2019
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 8 May 2019

‘Uzlaştırmacı Eğitimi’ alanında 2017 yılında Adalet Bakanlığı tarafından yetkilendirilen Selçuk Üniversitesi uzlaştırmacı eğitimini vermeye devam ediyor.

Adalet Bakanlığı tarafından kurulan Alternatif Daire Başkanlığı tarafından başlatılan ‘Uzlaştırmacı Eğitimi’, bakanlık tarafından belirlenen kurumlarda 36 saati teorik, 12 saati uygulama olmak üzere toplam 48 saat örgün öğretim verilecek.

Selçuk Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SELÇUKSEM) Halkla İlişkiler ve Tanıtım personeli Veysel Yıldırım ‘Uzlaştırmacı Eğitim’ hakkında bilgi verdi.

‘Uzlaştırmacı Eğitimi’ yaklaşık iki yıldır verdiklerini belirten SELÇUKSEM Halkla İlişkiler ve Tanıtım personeli Veysel Yıldırım, “Geçen yıl bu eğitimi sadece Konya bölgesinde verdik. Ama bu yıl kapsamı biraz daha genişlettik. Uzlaştırmacı Eğitimi Türkiye çapında vereceğiz. Şuan da yaklaşık 9-10 bin civarında başvuru var.” dedi.


Uzlaştırmacı Eğitim

Adliye Çalışanları ve özellikle iktisat, işletme bölümü mezunlarının uzlaştırmacı eğitime çok fazla rağbet gösterdiğini ifade eden Veysel Yıldırım, Uzlaştırmacı Eğitimin; mağdur ile sanık arasındaki sorunlu durumu adalet sistemi çerçevesinde çözüme ulaştıracak yeterlilikte kişiye bilgi kazandırma eğitimi olduğunu söyledi.


“Uzlaşma istedikleri takdirde uzlaştırmacı atanıyor”

Uzlaştırma yolu ile mağdurların haklarının korunduğunu, suç faillerinin ise topluma kazandırılmasının amaçlandığını ifade eden Yıldırım, “Henüz dava dosyası mahkemeye düşmeden suça maruz kalan mağdur ile suç failinin özgür iradeleriyle uzlaşma istedikleri takdirde uzlaştırmacı atanıyor. Karşılıklı konuşmalar sonucunda ortak karara varmaları ile Uzlaştırmacı raporunu yazıyor ve dosya kapanıyor.” şeklinde konuştu.

Uzlaştırıcının, taraflar arasında uzlaşmayı sağladığı takdirde belli bir ücret aldığını, uzlaştıramadığı takdirde de belli bir ücret aldığını belirten Veysel Yıldırım, “Şayet uzlaştırıcının, uzlaştırdığı dosya sayısı fazla ise bu kişinin puanı yükseliyor ve tercih edilebilirliği de artıyor.” ifadesini kullandı.



“Belli hukuk derslerini almış olmaları gerekiyor”

İktisat Fakültesi, Siyasal bilgiler bölümü, Kamu yönetimi ve Hukuk fakültesi mezunlarının ‘Uzlaştırmacı Eğitimi’ alabileceğini belirten Veysel Yıldırım, “ Bu bölümlerden herhangi birinden mezun olan kişinin başvurusu sonucunda transkriptine yani almış olduğu derslere bakıyoruz. Bu eğitimi verebilmemiz için belli hukuk derslerinden örneğin; anayasa hukuku, idare hukuku ya da borçlar hukuku gibi derslerden en az iki tanesini görmüş olması gerekiyor. Bu dersleri aldığını transkript ile belgelediği takdirde kişiyi kursa kabul ediyoruz.” şeklinde bilgi verdi.

Eğitim kapsamında; iletişim dersleri, müzakere teknikleri ve uygulama derslerinin olduğunu vurgulayan Yıldırım, “ Uygulamalı derslerde müzakere ortamı oluşturuluyor. Sınıftan seçilen ya da gönüllü olarak katılan kişiler arasından bir tarafa sanık, bir tarafa mağdur seçiliyor karşılarında ise Uzlaştırmacı bulunacak şekilde bir ortam hazırlanıyor yani uygulama yine eğitimi alan kişiler üzerinden gerçekleştiriliyor.” dedi.


‘Mahkemelerin iş yükünü azaltıyor’

Uzlaştırma ile birçok sorunun hakim karşısına gitmeden kısa yolla çözüldüğünü ve mahkemelerin iş yükünü azalttığını belirten Veysel Yıldırım, “Uzlaştırmacı olumlu bir uygulama” diye konuştu.

Bu sene tüm Türkiye çapında eş zamanlı olarak başlatacakları ‘Uzlaştırmacı Eğitim’ uygulamasında Konya’da kurum olarak doğrudan Selçuk Üniversitesi Hukuk fakültesinin hocalarının yer aldığını, diğer illerde ise Üniversitelerin hukuk hocaları ile anlaştıklarını sözlerine ekledi.


Sinem ADANMIŞ

 
 
 

Comments


©2019 by HEMDEM. Proudly created with Wix.com

bottom of page