BAKIRCILIK ZANAATI
- HEMDEM
- 9 May 2019
- 2 dakikada okunur
Konya’da tek bakır ustası olan Kemal Arslan, yılların verdiği tecrübe ile mesleğini azimle devam ettiriyor.

Anadolu’da bakırcılığın tarihi günümüzden 10 bin yıl önceye dayanmasına rağmen bakırcılık geleneği zamanla beraber yok olma tehlikesiyle karşı karşıya geldi. Eski usul işçilikle bakırcılık mesleğine devam eden Kemal Arslan, “ Bir meslekte önemli olan azim ve kararlılıktır.” diyerek bu mesleği 45 yıldır yaptığını vurguladı.
“Bakıra olan ilgi azaldı”
Karaman’ın Ermenek ilçesinde doğan Kemal Arslan, 12 yaşında bu mesleğe çırak olarak başladığını söyleyerek bu sanatın o zamanlarda gözde mesleklerden olduğunu söyledi. Usta Kemal Arslan, “ bu işe başladığım zaman vatandaşın elinde bakırdan başka kullanabileceği alternatif maddelerden oluşmuş malzemeler yoktu. Fakat günümüz imkânlarıyla malzemeler arttı. Bakıra olan ilgi azaldı. Bu da bizi olumsuz etkiledi.” diye konuştu.
Bakırcılıkta Konya’da tek kişi
Konya’da dövme bakırcılık yapan tek kişi olan Kemal Arslan, bu mesleğe bugün hala devam etmesinin nedenini yaratılış itibariyle eski şeylere çok meraklı olmasına bağlıyor. Arslan, her mesleğin zor tarafları olduğunu vurgulayarak “Özellikle bizim meslekte çok zorluk çekiyorum. Fakat işimi severek yaptığım için zorluklar gözümün önüne gelmiyor.” dedi.

“Avrupa’da insanlar hala bakır arıyor”
Günümüzde gelişen teknolojiyle sanayiye dayalı bir kullanım alanının hâkim olduğunu belirten Kemal Arslan, “Günümüzde sadece sanayiye dayalı bir kullanım var. Vatandaşın eğitim kültür seviyesi teknolojiye yetişemedi. Avrupa’da insanlar hala bakır arıyor. Kendi ürettiği çeliği alüminyumu bize satıyor. Onlar değerlerine daha bağlı bu birçok şeye cevap veriyor.” şeklinde ifade etti.
“Bu sanatı nesilden nesile aktaramıyoruz”
Bakırcılıkta çırak bulmanın çok zor olduğunu söyleyen zanaatkâr Arslan, şöyle devam etti: “ Bu sanatı nesilden nesile aktaramıyoruz. Bizim vatandaşın sistematik ilerleyen teknolojiden etkilenmesi Batı’ya göre çok farklı oldu. Örnek verecek olursak benim üniversiteye hazırlanan oğlum var. Ona diyorum ki ‘Gel burada çalış 5 tane üniversite bitir, sonunda 5 tane diploman olmasına rağmen amele olacaksın. Ama bana bakıldığında ben Türkiye’de bakır ustalarından anılan 2 isimden biriyim.’”
Üründen ürüne yapım zamanının değiştiğine değinen Arslan, “Ürüne göre 3 ya da 4 gün sürebiliyor. Ama sanat ile ilgili olan insanlar için zaman kavramı mekâna ve çalışma kapasitesine göre farklılıklar görülüyor. Yöreden yöreye bu farklılıklar söz konusudur. Mesela Adıyaman, Şanlıurfa, Mardin gibi şehirlerde bu sanatla uğraşanların işçiliği değişiyor.” dedi.
Bakır Ustası Kemal Arslan, bakırı Gaziantep ve Kahramanmaraş’tan temin ettiğini söyleyerek özel sipariş üzerine çalıştığını sözlerine ekledi.
Beril Caymaz
Commentaires